Priset på ström bestämms av tillgång och efterfrågan, enkelt sagt. Vill man ta hänsyn till hela bilden måste man separera delarna för att förstå dem del för del.
Priset på strömmen sätts i spotmarknaden som är en så kallad dagen före marknad. Det innebär att priset för dygnets kommande 24 timmar sätts på förhand.
Priset på tillgångssidan läggs på strömbörsen ut som en volymtrappa som startar med den billigaste strömmen steg för steg stiger priset beroende på hur mycket volym elkunderna vill köpa just detta dygnet.
Slutpriset i sig självt sätts enligt en princip som kallas marginalprissättning. Det innebär att det alltid är den dyraste kWh såld som sätter priset för all ström handlad den timman.
Då kommer vi till en liten tankenöt, vad händer om du minskar tillgången på el som ligger ute till sälj på marknaden? Lagen om tillgång och efterfrågan säger att priset går upp när utbudet minskar.
Är det någon som minns att Vattenfall sa att det inte är ekonomiskt lönsamt att driva vidare Ringhals? Det är ingen raketforskning att räkna ut vart dem ska tjäna in dem pengarna. Det dem förlorar på gungorna tar dem igen i karusellen, som i detta fallet stavas vattenkraften.